CAPE CANAVERAL - Het Amerikaanse ruimteveer Atlantis is zondag op de allerlaatste vlucht van de spaceshuttle aangemeerd bij het internationale ruimtestation ISS.

De koppeling vond plaats op bijna 390 kilometer boven de Stille Oceaan. De manoeuvre verliep net zo vlekkeloos als de lancering, afgelopen vrijdag.

Het ruimteveer heeft 3600 kilo aan voorraden bij zich voor de bemanning van het ruimtestation.

Atlantis maakt zijn laatste vlucht met maar vier astronauten aan boord. De bemanning is tot een minimum beperkt voor het geval het ruimteveer beschadigd zou raken.

Kapot

Als er iets kapot zou gaan waardoor de astronauten niet meer met Atlantis terug konden vliegen, zouden ze maanden in het ruimtestation moeten verblijven totdat ze met Russische Sojoez-capsules weer konden worden opgehaald.

Bij alle voorgaande vluchten stond altijd nog een andere shuttle klaar voor een eventuele reddingsvlucht, maar de twee andere ruimteveren, Discovery en Endeavour, zijn al uit de vaart genomen.

Atlantis blijft ruim een week aan het ruimtestation vastgekoppeld. De laatste vlucht wordt waarschijnlijk nog met een dag tot dertien dagen verlengd zodat de astronauten meer tijd hebben om alle klussen die zij moeten verrichten te voltooien.