Egypte schorst agenten die betogers doodden

CAIRO - De Egyptische premier, Essam Sharaf, heeft zaterdag opdracht gegeven alle politieagenten die ervan worden beschuldigd betogers te hebben gedood, te schorsen.

In het land groeit de onvrede omdat de autoriteiten ervan worden verdacht sleutelfiguren van het vorige regime niet ter verantwoording te willen roepen.

Verder zei Sharaf dat dat hij een commissie gaat vormen die zich opnieuw moet buigen over alle rechtszaken waarin aangeklaagden voor corruptie en geweld tegen betogers zijn vrijgesproken.

Ook beloofde de premier ''een mechanisme'' te creëren dat de dialoog met alle politieke groeperingen in het land op gang moet brengen.

Betoging

Duizenden mensen hebben zaterdag op het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro voor de tweede achtereenvolgende dag betoogd voor snelle berechting van het medewerkers van het regime van Hosni Mubara.

Dat bewind stortte in februari in onder druk van betogers en het leger.

Rechtszaken

In de tientallen rechtszaken die inmiddels zijn gevoerd over het gebruik van geweld tegen betogers is tot dusver slechts één agent veroordeeld.

Afgelopen week zijn zeven politieagenten die worden verdacht van het ombrengen van betogers op borgtocht vrijgelaten.

Bovendien sprak een rechtbank in Caïro drie ministers van het regime van Mubarak vrij van beschuldigingen van corruptie.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie