Privéfotograaf president Georgië bekent spionage

TBILISI - De privéfotograaf van de Georgische president Michail Saakasjvili heeft zaterdag op televisie een bekentenis afgelegd dat hij een collega van gevoelige informatie over het land voorzag.

Deze informatie werd vervolgens doorgespeeld aan de Russische geheime dienst.

De fotograaf, Irakli Gedenidze, zei dat hij de fotograaf Zoerab Koertsikidze gegevens gaf over het reisschema van de president, over de route die zijn autocolonne reed en over diens kantoren. Hij kreeg hier een vooralsnog onbekend bedrag voor.

Gedenidze, Koertsikidze en nog een derde fotograaf, die onder meer als freelancer voor Associated Press werkte, werden zaterdag aangeklaagd voor spionage, zei de Georgische minister van binnenlandse zaken Georgi Boechrasjvili.

Russen

Koertsikidze, een fotograaf van het Europese agentschap voor persfotografen EPA, zou contact hebben gelegd met de twee andere fotografen en hun inlichtingen hebben doorgespeeld aan twee Russen, Anatoli Sinitsyn en Sergej Okorokov, die voor de Russische geheime dienst zouden werken.

De derde fotograaf, Georgi Abdaladze, ontkent te hebben gespioneerd. Het ministerie van binnenlandse zaken zou echter over een audio-opname beschikken waarop Koertsikidze hem om zijn rekeningnummer vraagt.

Lees meer over:
Tip de redactie