JERUZALEM - Vijftig pro-Palestijnse activisten uit onder meer Nederland, België, Frankrijk en de VS hebben zaterdag de Westelijke Jordaanoever weten te bereiken.

Ze wisten de grenscontroles op de luchthaven van Tel Aviv door te komen en verder te reizen. Dat stellen organisatoren van de zogenoemde 'Vliegtilla' in onder meer de Jeruzalem Post.

De activisten probeerden eerder om met schepen vanuit Griekenland naar de Palestijnse Gazastrook te varen om de blokkade van de Gazastrook door Israël aan de kaak te stellen.

Maar de Griekse autoriteiten gaven de Flotilla geen toestemming om te vertrekken, waarna tot een 'Vliegtilla' werd besloten.

Tegengehouden

Vrijdag werden al ruim 200 activisten die naar Israël wilden vliegen, tegengehouden op Europese luchthavens als Brussel en Genève.

Hun namen stonden op een zwarte lijst van 342 personen die Israël aan luchtvaartmaatschappijen had verstrekt. De organisatie van de actie 'Welkom in Palestina' zei eerder op 800 activisten te rekenen.

Naar huis

Alle pro-Palestijnse activisten die eerder door de Israëlische autoriteiten op de internationale luchthaven van het land werden aangehouden worden binnenkort naar huis gestuurd.Dat heeft het Israëlische ministerie van binnenlandse zaken zaterdag gezegd.

Meer dan vierhonderd activisten zijn verhoord. Zij landden de afgelopen twee dagen om deel te nemen aan wat zij een vreedzaam protest tegen het lijden van de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever noemden.

Van de ondervraagde activisten zijn er 124 ingerekend. De overigen mochten het land in.