Iran schiet raketten in Indische Oceaan

TEHERAN - Iran stelt twee langeafstandsraketten te hebben afgevuurd richting de Indische Oceaan.

De projectielen werden gelanceerd vanaf een basis in de noordelijke provincie Semnan, zo meldde de Iraanse staatstelevisie zaterdag.

De raketten zouden doelen kunnen bereiken op een afstand van 1900 kilometer. Het was naar verluidt de eerste keer dat Iran raketten afvuurde richting de Indische Oceaan.

Doorgaans landen testraketten in de woestijngebieden in het Iraanse binnenland.

Belangrijkste vijanden

Iran beweert al langer dat het de beschikking heeft over langeafstandsraketten die Amerikaanse en Israëlische doelen zouden kunnen raken. Israël en de Verenigde Staten zijn de belangrijkste vijanden van het Iraanse bewind.

Teheran zou volgens Washington en Jeruzalem nucleaire wapens ontwikkelen. De machthebbers in Iran ontkennen deze aantijging steevast en beweren dat ze alleen vreedzame doelen nastreven met hun kernprogramma.

Opnamen

De Iraanse staatstelevisie toonde zaterdag beelden van een raket die werd afgevuurd. Opnamen van de landing van de raket in de Indische Oceaan werden niet getoond, als ze al zijn gemaakt.

Amir Ali Hajizadeh, het hoofd van het ruimtevaartprogramma van de zeer machtige Republikeinse Garde, gaf de informatie over de raketlanceringen tijdens een persconferentie.

Die had plaats na afloop van een tien dagen durende oefening, bedoeld om de buitenwereld te tonen dat Iran klaar is om terug te slaan in het geval van een vijandige aanval.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie