Zuid-Sudan officieel onafhankelijk

JUBA - De voorzitter van het parlement van Zuid-Sudan heeft zaterdag de onafhankelijksverklaring voorgelezen. Dat gebeurde tijdens een ceremonie in Juba, de hoofdstad van Zuid-Sudan.

''Wij, de democratisch gekozen afgevaardigden van het volk, verklaren Zuid-Sudan hierbij tot een onafhankelijke en soevereine staat'', zei James Wani Igga voor een gehoor van tienduizenden landgenoten en circa dertig buitenlandse staatshoofden, onder wie president Omar al-Bashir van Sudan

Direct daarna werd de vlag van Sudan naar beneden gehaald en werd de vlag van het nieuwe land gehesen.

''We geven nooit, nooit op'', zongen de Zuid-Sudanezen tijdens dit bijzondere moment. Velen pinkten een traan weg. Later werd ook Salva Kiir be√ędigd als eerste president van Zuid-Sudan.

Kort na zijn be√ędiging heeft Kiir rebellengroepen aangeboden vrede te sluiten. ''Ik wil deze kans benutten om gratie te verlenen aan iedereen die de wapens tegen Sudan heeft opgenomen'', zei Kiir. Kiir zei te willen samenwerken met zijn Noord-Sudanese ambtgenoot Omar al-Bashir om vrede te bewerkstelligen.

Referendum

De onafhankelijkheid van Zuid-Sudan werd een feit in de nacht van vrijdag op zaterdag. Begin dit jaar had een overweldigende meerderheid van de Zuid-Sudanezen zich in een referendum uitgesproken voor afscheiding.

Het referendum vloeide voort uit een vredesakkoord dat in 1995 werd gesloten na een decennia durende burgeroorlog in Sudan.

Erkend

Onder meer Nederland en de Verenigde Staten hebben Zuid-Sudan direct nadat de onafhankelijkheidsverklaring was voorgelezen, erkend als nieuw onafhankelijk land. Premier Mark Rutte (VVD) wenst het land namens Nederland in een brief aan de Zuid-Sudanese president Salva Kiir veel succes.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) hoopt dat het land zich vreedzaam en democratisch verder ontwikkelt, aldus zijn ministerie. "Onafhankelijkheid is de democratisch geuite wens van de bevolking. Noord en zuid moeten nu snel oplossingen vinden voor kwesties als Abyei, olieopbrengsten en schulden."

EU

In een verklaring die zaterdag is uitgegeven, wensen de EU en haar lidstaten Zuid-Sudan van harte geluk. De EU ondersteunt de totstandkoming van Zuid-Sudan sinds 2005 en ziet uit naar een langdurige relatie met de republiek en haar inwoners, aldus de tekst.

De EU prijst de beslissing van de regering in Sudan om de nieuwe staat te erkennen.

Zuid-Sudan officieel onafhankelijk

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie