Vlaamse liberalen willen verder zonder N-VA

BRUSSEL - De Vlaamse liberalen, Open VLD, willen verder onderhandelen over de voorstellen van formateur Elio Di Rupo zonder de Vlaams-nationalistische N-VA.

Partijleider Alexander De Croo heeft dat zaterdag gezegd in de Belgische krant De Standaard. Het is de eerste keer dat een Vlaamse partij openlijk oproept een regering zonder de N-VA te vormen.

Di Rupo diende vrijdag zijn ontslag in bij koning Albert II omdat de N-VA, de grootste partij van België, zijn voorstellen had afgewezen. De vorst houdt zijn antwoord in beraad. Hij riep op tot een bezinningsperiode van enkele dagen.

Belgische media zien daarin een poging om de christendemocratische CD&V onder druk tezetten. Die partij reageerde weliswaar positief op de nota van Di Rupo, maar wil niet verder onderhandelen als de N-VA niet meedoet.

Voldoende steun

Ook Di Rupo zelf lijkt te hopen dat CD&V van gedachten verandert, zo bleek uit een tv-interview dat hij vrijdagavond gaf. Met medewerking van CD&V is er voldoende steun voor een nieuwe regering en een staatshervorming.

Open VLD-leider De Croo hekelde in De Standaard de weigering van CD&V om zonder N-VA te willen regeren. ''Je mag geen schrik hebben van de confrontatie. Wie die niet aandurft en daardoor wordt verlamd, hoort niet thuis in de politiek.''

Meer autonomie

De Waalse socialist Di Rupo presenteerde zijn nota maandag. Hij deed onder meer voorstellen om voor 22 miljard euro te besparen op de overheidsuitgaven en om Vlaanderen en Wallonië meer autonomie te geven.

Alle partijen, behalve de N-VA, reageerden in beginsel positief, al maakten ze wel veel voorbehoud, onder meer vanwege de geopperde belastingverhogingen. N-VA-leider Bart De Wever brak de nota-Di Rupo donderdag tot de grond toe af.

Mocht CD&V bij zijn huidige standpunt blijven, dan komen er waarschijnlijk nieuwe verkiezingen. De vorige vonden op 13 juni 2010 plaats. Sindsdien wordt er in België vruchteloos onderhandeld over een nieuw kabinet.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie