Politie Maleisië frustreert massaprotest

KUALA LUMPUR - De politie in Maleisië heeft zaterdag ongeveer 1600 mensen opgepakt tijdens een massabetoging tegen de regering in Kuala Lumpur. Dat hebben de politie en organisatie bekendgemaakt.

Onder de arrestanten zijn oppositieleiders, van wie er zeker een is gewond geraakt.

Tienduizenden mensen waren de straat opgegaan om economische en politieke hervormingen te eisen. Ze stellen onder meer dat het kiessysteem van het land in Zuidoost-Azië wordt geplaagd door fraude.

De Nationale Coalitie Barisan, al een halve eeuw aan de macht in Maleisië, zou ook profiteren van steun door de overheersende staatsmedia.

Verboden

De autoriteiten hadden de demonstratie verboden omdat die tot een chaos in de de straten van Kuala Lumpur zou kunnen leiden. De politie had delen van de stad afgegrendeld om te voorkomen dat daar wordt betoogd. Zo werden de 452 meter hoge Petronas Twin Towers en het Merdeka-stadion gesloten.

De laatste grote demonstratie in Maleisië trok eveneens 50.000 betogers en had plaats in 2007. In de afgelopen weken werkte de oppositiebeweging Bersih 2.0 aan een nieuwe grootschalige betoging. De autoriteiten arresteerden in de aanloop naar de demonstratie al 230 mensen.

Zetelwinst

Tijdens de laatste verkiezingen, in 2008, boekte de oppositie zetelwinst, maar te weinig om de regering te kunnen vormen. De volgende stembusgang staat gepland voor 2013, maar waarnemers verwachten dat de premier al begin volgend jaar verkiezingen uit zal schrijven.

Het gaat economisch gezien erg goed in Maleisië. Vorig jaar werd de hoogste groei in een decennium geboekt.

Betogers opgepakt in Maleisië

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie