Mysterieuze explosies treffen Turkmenistan

ASJCHABAD - De autoritair geleide republiek Turkmenistan is in de ban van een mysterieuze reeks ontploffingen, die mogelijk een eind heeft gemaakt aan 200 mensenlevens.

Een website van de in het buitenland verblijvende oppositie bracht deze informatie vrijdag naar buiten.

Volgens de regering is er geen sprake van doden of gewonden. Wel zouden zich explosies hebben voorgedaan in een opslagplaats voor vuurwerk.

De zwaarste explosies deden zich volgens meerdere bronnen voor in een munitiedepot in de stad Abadan, ongeveer 20 kilometer van de hoofdstad Asjchabad. In Abadan staat een gascentrale, die de hoofdstad voorziet van energie.

Na de ontploffingen viel de elektriciteitsvoorziening in Asjchabad verschillende keren voor lange periodes uit.

Woestijnland

Turkmenistan is een voormalige Sovjetrepubliek met een bevolking van ruim 5 miljoen zielen. Het woestijnland is iets kleiner dan Spanje en ligt in Centraal-Azië, tussen de Kaspische Zee en Afghanistan.

In Abadan liggen volgens deskundigen grote hoeveelheden wapens en munitie opgeslagen die nog dateren uit de tijd van de Sovjet-Unie.

Turkmenistan staat bekend als een van de meest gesloten landen op aarde. Veel oppositieleiders hebben noodgedwongen de wijk genomen naar het buitenland of zitten in Turkmeense gevangenissen.

Nauwelijks vrijheden

Burgers hebben ook nauwelijks vrijheden onder het regime van president Goerbangoeli Berdymoechammedov. Hetzelfde geldt voor de pers. Volgens de internationale belangenorganisatie Journalisten zonder Grenzen hebben verslaggevers het alleen in Noord-Korea en Eritrea moeilijker bij de uitoefening van hun vak.

Berdymoechammedov nodigde vrijdag de oppositie uit om deel te nemen aan presidentsverkiezingen, die in februari plaats hebben. In zijn op de staatstelevisie uitgesproken boodschap repte de autoritaire leider niet over de explosies van een dag eerder.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie