KINSHASA - Een vliegtuigongeval in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo heeft vrijdag een groot aantal mensenlevens geëist.

Het ministerie van Verkeer in de hoofdstad Kinshasa repte van 127 doden en 51 overlevenden.

Hewa Bora Airways, de eigenaar van het gecrashte toestel, maakte melding van een veel lager dodental. Topman Stavros Papaioannou van de luchtvaartonderneming stelde dat 46 van de 118 inzittenden om het leven zijn gekomen.

Een woordvoerder van het Congolese ministerie van Verkeer beschuldigde de luchtvaartmaatschappij van leugens over de bezetting van het vliegtuig, een Boeing 727. Volgens de website van Hewa Bora Airways beschikte het toestel over 137 stoelen in de economy class en 12 zetels in de business class.

Weersomstandigheden

De weersomstandigheden ten tijde van het ongeval bij de internationale luchthaven van de noordoostelijke stad Kisangani waren slecht. Het waaide vrijdagmiddag hard en er was sprake van hevige regenval en zware blikseminslagen.

Het ongeval werd volgens een woordvoerder van de Congolese autoriteiten veroorzaakt door het barre weer. Het vliegtuig was bezig met de landing, na te zijn vertrokken vanuit Kinshasa.

De reddingsoperatie werd bemoeilijkt doordat het toestel crashte in een dichtbegroeid bos vlakbij de landingsbaan.

Slechte reputatie

Hewa Bora Airways, volgens de eigen website de nummer 1 wat betreft de luchtvaart in DR Congo, heeft net als andere luchtvaartmaatschappijen in het immense land een slechte reputatie op het gebied van veiligheid. Het bedrijf staat op de zwarte lijst van luchtvaartautoriteiten van de Europese Unie.