Onderzoek naar afluisterpraktijken News of the World

LONDEN - De Britse premier David Cameron vindt dat het huidige toezicht op de pers niet functioneert en dat een nieuwe vorm van toezicht nodig is.

De premier zei dat vrijdag op een persconferentie.

Cameron gaf de persconferentie naar aanleiding van afluisterpraktijken door journalisten van de tabloid News of the World. Hij noemde het hacken van telefoons ''gewoon walgelijk".

Cameron verklaarde dat er een onderzoek komt naar de zelfregulering van de pers. Dat onderzoek volgt op een onderzoek door een onafhankelijke rechter naar de werkwijze van verslaggevers van News of the World.

Nieuw systeem

''Ik geloof dat er een heel nieuw systeem nodig is. Het is aan de onderzoekers met aanbevelingen te komen hoe het nieuwe systeem moet worden vormgegeven, maar mijn uitgangspunt is dat het onafhankelijk moet zijn van de pers," aldus Cameron.

De premier wil zorgen dat het publiek voortaan weet dat kranten niet meer alleen verantwoordelijk zijn voor de regulering.

Het nieuwe systeem moet volgens hem ook onafhankelijk zijn van de regering. Cameron zei dat het nieuwe toezicht voor evenwicht moet zorgen tussen het individuele recht op privacy en het publieke belang.

Coulson

Cameron nam verder de verantwoordelijkheid voor het inhuren van de omstreden Andy Coulson als zijn perschef.

''Het was mijn beslissing hem aan te nemen", aldus de premier. Coulson is oud-hoofdredacteur van News of the World.

Gearresteerd

De Britse politie heeft Coulson inmiddels aangehouden. Dat heeft Scotland Yard meegedeeld. Hij is gearresteerd ''in verband met beschuldigingen van corruptie en het afluisteren van telefoons''. Coulson wordt vastgehouden in een politiebureau in het zuiden van Londen. Hij heeft het bureau vrijdagavond weer verlaten.

Coulson (43) moest zich bij de politie melden voor een verhoor. Hij zou hebben geweten dat medewerkers van het schandaalblad News of the World telefoons afluisterden of bij de afluisterpraktijken betrokken waren.

Coulson was van 2003 tot 2007 hoofdredacteur van de krant. Hij trad af nadat een van de journalisten van de krant en een privédetective tot een gevangenisstraf waren veroordeeld, omdat zij zich illegaal toegang tot de voicemail van mobiele telefoons hadden verschaft.

Woordvoerder

Coulson werd daarna woordvoerder van de Conservatieve oppositieleider Cameron. Hij speelde een belangrijke rol in de verkiezingscampagne die begin mei vorig jaar Cameron aan de macht bracht als leider van een coalitieregering met de Liberaal-Democratische Partij.

De premier zei vrijdag tegen journalisten dat hij Coulson een tweede kans wilde geven. ''Niemand heeft ooit ernstige zorgen geuit over de wijze waarop hij voor mij werkte'', zei Cameron.

Toch bleek ''de tweede kans niet te werken en hij (Coulson) moest uiteindelijk ontslag nemen. De beslissing hem in te huren was van mij en van mij alleen en ik neem er de volledige verantwoordelijkheid voor'', zei de premier.

Voicemails

De zondagskrant News of the World kwam in opspraak, omdat journalisten massaal voicemails van Britten bleken te hacken.

De journalisten zouden er zelfs niet voor hebben teruggedeinsd de berichten te wissen van een vermist meisje dat later dood bleek. Daardoor kregen de ouders van het meisje het idee dat ze nog leefde.

Naar aanleiding van het schandaal heft uitgever Rupert Murdoch de krant op. Zondag verschijnt de laatste editie. 

Impact Murdoch

Vrijdag werd ook duidelijk dat de impact op de Britse activiteiten van Murdoch als gevolg van het afluisterschandaal, relatief klein zullen zijn. Vanuit het perspectief van zijn bedrijf NewsCorp zal het nauwelijks worden opgemerkt. Dat meldden analisten vrijdag.

''Ik denk dat News of the World een omzet van ongeveer 50 miljoen pond (55,8 miljoen euro) heeft, terwijl Sky 8 miljard pond omzet draait en 1 miljard winst. Dus een invloedrijke krant wordt tot een duidelijk publiekelijke zondebok gemaakt, terwijl de winstgevendheid maar heel klein is'', zei een analist.

BSkyB

Sky News is onderdeel van het Britse televisienetwerk BSkyB. Murdoch heeft een minderheidsaandeel in BSkyB, maar wil het bedrijf in zijn geheel overnemen.

Het aandeel BSKyB wankelde vrijdag opnieuw en heeft sinds de affaire begon deze week al 5 procent verloren. Analisten twijfelen of de opheffing van News of The World Murdoch verder zal helpen bij de overname van het Britse televisienetwerk.

Lees meer over:
Tip de redactie