Di Rupo vrijdagmiddag naar de koning

BRUSSEL - De Belgische formateur Elio Di Rupo gaat vrijdag om 16.00 uur naar koning Albert II om verslag uit te brengen over de nieuwe impasse waarin de besprekingen over een nieuw kabinet zijn beland.

De Vlaams-nationalistische N-VA wees donderdag de onderhandelingsnota van de Franstalige socialist Di Rupo af.

De overige partijen willen op basis van het stuk wel verder praten, maar omdat de Vlaamse christendemocraten (CD&V) dat alleen willen als de N-VA ook meedoet, lijkt de missie van Di Rupo mislukt.

Volgens Belgische media zijn er nu vier scenario's mogelijk: een doorstart van de demissionaire regering-Leterme (waar N-VA niet in zit), een andere regering zonder de N-VA, een bemiddelingspoging en nieuwe verkiezingen.

Loslaten

De eerste twee scenario's kunnen alleen als CD&V bereid is de N-VA los te laten, en daar ziet het niet naar uit.

Alweer een bemiddelingspoging lijkt weinig zin te hebben in een formatie die al ruim een jaar duurt. Nieuwe verkiezingen lijken dan ook onvermijdelijk, constateren sommige kranten.

Democratische geest

De Europese Commissie laat weten dat zij vertrouwen houdt in de ''democratische geest'' van België. Na het 'nee' van de N-VA op de nota van Di Rupo lijkt het vormen van een regering, ruim een jaar na de verkiezingen, onmogelijk.

''Onze positie blijft onveranderd'', aldus een woordvoerder van het dagelijks bestuur van de Europese Unie vrijdag.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie