Omstreden executie Mexicaan in VS voltrokken

EL PASO - Met een injectie is donderdag in de gevangenis van Huntsville in Texas de 38-jarige Mexicaan Humberto Leal geëxecuteerd. De executie is omstreden.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag (ICJ) had in 2004 bepaald dat Leal en een aantal andere Mexicanen een kans moesten krijgen op heropening van hun zaak.

Leal en een aantal andere Mexicanen waren in de VS veroordeeld zonder dat zij na hun arrestatie tijdig de gelegenheid hadden gekregen tot contact met hun ambassade of consulaat om te vragen om rechtsbijstand.

Het ICJ stelde indertijd dat de Amerikaanse autoriteiten het doodvonnis tegen Leal en vijftig andere Mexicanen moesten herzien.

Verkrachten

Leal is veroordeeld voor het verkrachten en vermoorden van een 16-jarig meisje in 1994. Eerder deze week drong de advocaat van de Amerikaanse regering er nog op aan bij het Hooggerechtshof het leven van Leal te sparen.

De advocaat stelde dat door de executie ''onherstelbare schade aan de Amerikaanse belangen zou worden toegebracht''. Ook Mexico had zich tegen de executie verzet.

Gehoor

Het Hooggerechtshof gaf echter geen gehoor aan de oproep de executie uit te stellen. Gouverneur Rick Perry van Texas maakte geen gebruik van de mogelijkheid de voltrekking van het vonnis dertig dagen op te schorten.

Leal is om 1.21 uur (Nederlandse tijd) geëxecuteerd. Vlak voor zijn dood vroeg hij om vergiffenis aan de familie van het vermoorde 16-jarige meisje. ''Het spijt me dat ik zoveel mensen pijn heb gedaan'', zei Leal.

Kort na de executie liet de Mexicaanse regering weten dat ze een protestbrief naar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gestuurd wegens het ''schenden van het internationale recht'' door de Amerikaanse autoriteiten.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie