Geweld doodt 2300 burgers Zuid-Sudan

JUBA - Dit jaar zijn al 2368 burgers in Zuid-Sudan gedood bij geweld tussen stammen of strijd van opstandelingen.

Dit hebben de VN in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba donderdag gemeld.

Meer dan 500 mensen werden in de laatste twee weken van juni gedood, vooral bij strijd om vee in de deelstaat Jonglei.

De volksvertegenwoordiging van Zuid-Sudan heeft donderdag de grondwet voor het land bekrachtigd. Zuid-Sudan wordt zaterdag onafhankelijk en het 55e Afrikaanse land.

Betrokken

De minister van Informatie, Barnaba Marial Benjamin, zei dat de bevolking uitgebreid is geraadpleegd. Sommige groeperingen hebben geklaagd dat ze niet bij het opstellen van de grondwet betrokken werden.

De wet zou te veel macht verankeren bij de huidige machthebbers, president Salva Kiir en de SPLM (Sudanese Volksbevrijdingsbeweging).

De Sudanese president Omar Hassan al-Bashir heeft donderdag aangekondigd zaterdag naar Zuid-Sudan te gaan om dat land te feliciteren. ''Ik ga naar Juba en feliciteer hen met de nieuwe staat en wens hen veiligheid en stabiliteit'', aldus Bashir.

Strijd

De afscheiding vloeit voort uit de vredesakkoorden van 2005. Ze komt na een miljoenen levens eisende worsteling van het zwart-Afrikaanse zuiden om los te komen van het islamitische en Arabische noorden.

Bashir speelde een zeer duistere rol in de strijd, onder meer met zijn staatsgreep in 1989. Daarmee voorkwam de militair dat een vredesakkoord tussen Khartoem en het zuiden werd gesloten door de regering die hij afzette.

Bashir zei donderdag dat de zuiderlingen ''een staat met olie krijgen''. Over de exploitatie en verdeling van inkomsten zijn de partijen het nog oneens. Onderhandelingen tussen 'noord' en 'zuid' in Addis Abeba (Ethiopië) zijn donderdag opgeschort tot 13 juli, aldus betrokkenen.

Kolonie

Zuid-Sudan was eerder een gemarginaliseerd deel van de Egyptisch-Britse kolonie Sudan die in 1956 onafhankelijk werd.

De strijd om zelfbeschikking was al in 1955 ontbrand.

Lees meer over:
Tip de redactie