Loekasjenko biedt EU politieke gevangenen aan

MINSK - De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko heeft donderdag gezegd dat hij alle politieke gevangenen in zijn land morgen nog wil deporteren naar de Europese Unie, als die bereid is ze op te nemen.

Dat berichtte het Russische persbureau RIA Novosti.

''Ik ben er klaar voor om iedereen over wie het Westen zich zo'n zorgen maakt op de trein te zetten, of zelfs op het vliegtuig; dat is sneller. Neem ze op als jullie willen'', zei hij.

Op een voorstel van Polen, om de politieke gevangenen vrij te laten in ruil voor onderhandelingen om de Wit-Russische economie uit het slop te trekken, ging hij niet in. Hij zei geen tijd te willen verspillen aan onderhandelingen met de EU.

Nieuwe tactiek

Woensdagavond werden nog circa 400 mensen opgepakt tijdens vreedzame betogingen tegen de regering in het land.

De afgelopen weken werden vele honderden mensen opgepakt tijdens eendere betogingen. Volgens Loekasjenko worden de betogers door het Westen betaald voor ''het plaatje dat het Westen wil laten zien''.

''Dat de politie de jacht op journalisten heeft geopend, wijst erop dat de autoriteiten een nieuwe tactiek hebben gekozen om de informatie over deze betogingen in de media te beteugelen'', aldus een advocaat van de Wit-Russische journalistenbond.

Sociale netwerken

Degenen die nog vastzitten, zullen donderdag voor een rechter moeten verschijnen, maar de rechtbanken zijn nog druk met zaken tegen honderden betogers die op 3 juli zijn opgepakt.

Oppositieleden hadden via sociale netwerken mensen opgeroepen te betogen in een stil protest of door te applaudisseren. De volgende betoging staat gepland voor 13 juli. Op de webpagina van de beweging wordt een zogeheten flashmob in kerken bediscussieerd.

Hierbij zouden grote groepen mensen in verscheidene kerken op hetzelfde moment een kaars aansteken als stil protest en korte tijd later weer uiteengaan.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie