N-VA wijst voorstellen formateur Di Rupo af

BRUSSEL - De Vlaams-nationalistische N-VA wijst de voorstellen van formateur Elio Di Rupo om te komen tot een regeerakkoord af. Partijleider Bart De Wever heeft dat donderdag meegedeeld op een persconferentie.

De Wever zei bij de eerste lezing van het stuk van Di Rupo hoopvol te zijn geweest, maar bij nadere bestudering stuitte hij op ''dubbele bodems''. Hij vindt de nota ''geen goede basis om onderhandelingen op te starten''.

De tekst bevat volgens hem te veel belastingverhogingen en te weinig ingrepen in de sociale zekerheid. Bij dat laatste worden de aanbevelingen van de Europese Commissie in de wind geslagen.

Ook de staatshervorming die Di Rupo voorstelt om Vlaanderen en Wallonië meer autonomie te bieden, is voor de N-VA ver onder de maat.

Voorbehoud

Vrijwel alle andere partijen hadden eerder wel positief gereageerd op de voorstellen van de Franstalige socialist Di Rupo, zij het met veel voorbehoud. De Vlaamse christendemocraten lieten kort voor de persconferentie van De Wever weten alleen te willen meedoen als de N-VA ook aan tafel zou blijven.

De opdracht van Di Rupo lijkt nu mislukt. De Franstalige socialist werd half mei benoemd. Eerder zei hij al zichzelf hooguit 20 procent kans op slagen te geven. Maar na de presentatie van zijn nota maandag leek het tij te keren. De eerste reacties waren lovend en de Belgische kranten, zowel de Vlaamse als de Waalse, prezen Di Rupo's werkstuk.

Onduidelijk

Het is onduidelijk hoe het nu verder moet met de kabinetsformatie in België, die al meer dan een jaar duurt. Nieuwe verkiezingen zijn een reële optie, al geven peilingen aan dat die niet tot een radicaal andere uitslag zullen leiden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie