'Telefoons familie dode militairen gehackt'

LONDEN - Telefoons van familieleden van Britse militairen die in Afghanistan en Irak zijn omgekomen, zijn mogelijk gehackt door het Britse tabloid News of the World.

Dat heeft een andere Britse krant, The Daily Telegraph, donderdag gemeld.

Volgens The Daily Telegraph zijn in dossiers van Glenn Mulcaire, een priv├ędetective die voor News of the World werkt, persoonlijke gegevens gevonden van verwanten van in Afghanisten en Irak omgekomen militairen.

Het Royal British Legion, een organisatie die geld inzamelt voor het welzijn van Britse militairen, heeft naar aanleiding van het bericht zijn banden met News of the World verbroken. De BBC meldde dat donderdag.

Het Legion zegt geschokt te zijn en overweegt geen advertenties meer te plaatsen in kranten die behoren tot het concern News International, waaronder het boulevardblad valt.

Gewist

Eerder deze week werd bekend dat News of the World in 2002 waarschijnlijk voicemails van de in dat jaar vermoorde 13-jarige Milly Dowler heeft onderschept. Na het beluisteren zouden enkele berichten zelfs zijn gewist om ruimte te maken voor nieuwe voicemails.

Doordat de voicemails werden afgeluisterd, kregen de ouders van het meisje valse hoop dat hun dochter nog leefde.

Onafhankelijk onderzoek

Naar aanleiding van de ophef in Groot-Brittanni├ź over de werkwijze van News of the World heeft premier David Cameron een onafhankelijk onderzoek gelast naar het hacken van telefoons door het blad.

Verscheidene bedrijven, waaronder Ford, telecombedrijf O2 en supermarktketen Sainsbury, hebben besloten voorlopig niet in het blad te adverteren.

Tip de redactie