Broederschap schaart zich achter betogers

CAIRO - De Moslim Broederschap in Egypte heeft naar eigen zeggen zijn koers gewijzigd.

De beweging liet woensdag via haar website Ikhwan Online weten dat ze deelneemt aan de betogingen vrijdag op het Tahrirplein in de hoofdstad Caïro.

Het plein is vrijdag het verzamelpunt van betogers die vinden dat het huidige regime geen serieus werk maakt van noodzakelijke hervormingen en van de berechting van topfiguren van het 11 februari gevallen regime van Hosni Mubarak.

De Moslim Broederschap wilde eerst niet meedoen aan de demonstranties.

Nieuwe grondwet

De demonstranten eisen daar onder meer dat er eerst een nieuwe grondwet komt, voordat er parlementsverkiezingen komen. De regering heeft die met instemming van de broederschap in september gepland.

De Moslim Broederschap is al 83 jaar oud en erg goed georganiseerd en invloedrijk. Ze begint zich net als de betogers van ander stromingen zorgen te maken over de aard van het door militairen gedomineerde regime dat het land sinds de omwenteling bestiert.

Tevergeefs

Steeds meer Egyptenaren zijn bang dat ze tevergeefs op betekenisvolle veranderingen wachten. Demonstranten eisen dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het bloedig neerslaan van protesten begin dit jaar worden berecht en ze ontsteken in woede wanneer die niet worden veroordeeld.

In Suez bijvoorbeeld trokken woensdag honderden mensen woedend door de straten nadat een rechtbank er het besluit had bekrachtigd 10 politieagenten vrij te laten die in voorarrest zaten wegens de dood van demonstranten.

Profiel Egypte

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier

Tip de redactie