NAVO voert overleg met Libische overgangsraad

BRUSSEL - De NAVO praat volgende week voor het eerst officieel met de Libische opstandelingen tegen het bewind van kolonel Kaddafi.

Een delegatie van de Libische Nationale Overgangsraad komt woensdag naar Brussel voor gesprekken met secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen en de ambassadeurs van de NAVO-lidstaten.

Dat heeft Rasmussen woensdag bekendgemaakt. De Libische delegatie, die onder leiding staat van Mahmud Jibril, praat die dag in Brussel ook met voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad.

In tegenstelling tot de EU heeft de NAVO geen diplomatieke vertegenwoordiging in Benghazi, de stad waar de opstandelingen hun hoofdkwartier hebben.

Overgangsraad

Diverse NAVO-landen, waaronder de VS, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Turkije hebben de overgangsraad erkend als vertegenwoordiger van het Libische volk. Nederland heeft dat niet gedaan. Premier Mark Rutte zei eerder dat Den Haag ''alleen landen erkent, en geen regeringen''. Mede daarom heeft het overleg van volgende week een informeel karakter.

Volgens Rasmussen verliest Kaddafi elke dag terrein. ''Zijn oorlogsmachine valt uiteen en zijn generaals en ministers laten hem in de steek.''

NAVO-baas

De NAVO-baas kon berichten dat Kaddafi bereid zou zijn op te stappen, mits hij de macht kan overdragen aan zijn zoon Seif, niet bevestigen. Het is volgens Rasmussen ook geen optie, omdat ook tegen Seif een door het Internationaal Strafhof uitgevaardigd arrestatiebevel van kracht is.

De NAVO-topman zei geen probleem te hebben met de recente wapenleveranties door Frankrijk aan de rebellen, omdat die erop gericht zijn dat de burgerbevolking zich kan verdedigen tegen aanvallen van het Kaddafi-regime.

Ramadan

Rasmussen zei ook dat de NAVO niet bereid is om tijdens de ramadan, de islamitische vastenmaand die dit jaar de hele maand augustus duurt, de bombardementen te stoppen, ''tenzij Kaddafi tijdens de ramadan de beschietingen van zijn eigen burgerbevolking staakt''.

Lees alles over de onrust in het MIdden-Oosten op onze special

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie