Onderzoek naar Brits afluisterschandaal

AMSTERDAM - David Cameron heeft beloofd een publiek onderzoek in te stellen naar het afluisteren van voicemails door de Britse tabloid News of the World.

In een spoeddebat over de kwestie zei de premier de claims "afschuwelijk" te vinden. Hij wil zo snel mogelijk een onderzoek naar de zaak, hoewel zo'n dergelijk onderzoek er pas zou kunnen komen op het moment dat de politieonderzoeken zijn afgerond.

"We hebben het niet alleen meer of politici en beroemdheden", zei Cameron in het debat. "We hebben het nu ook over slachtoffers van moord en slachtoffers van terroristen wiens telefoons gehackt zijn."

"Het is walgelijk wat er heeft plaatsgevonden. Ik denk dat iedereen in Groot-Brittannië geschokt is door wat ze in het nieuws hebben gezien en gehoord over deze zaak."

Vermoord

Deze week werd bekend dat News of the World de telefoon zou hebben gehackt van een vermiste scholiere die later vermoord werd teruggevonden. Medewerker Glenn Mulcaire van News of the World zou in 2002 voicemails van de 13-jarige Milly Dowler hebben onderschept.

Na het beluisteren zouden enkele berichten zelfs zijn gewist om ruimte te maken voor nieuwe voicemails. Doordat de voicemails werden afgeluisterd kregen de ouders van het meisje valse hoop dat hun dochter nog leefde.

Ook zouden telefoons van slachtoffers van de aanslagen in Londen gehackt zijn.

Geschokt

Mulcaire kwam dinsdag met een verklaring in de krant The Guardian. ''Ik wil me verontschuldigen aan iedereen die gekwetst of geschokt is door wat ik heb gedaan.'' Hij zei dat hij onder druk stond door de voortdurende roep van News of the World om resultaten.

De uitgever van News of the World zei dat het onvergeeflijk is als de beschuldigingen aan het adres van Mulcaire blijken te kloppen. De uitgever kondigde maatregelen tegen de verantwoordelijken aan.

Arrestaties

Vorige maand werden meerdere arrestaties verricht in het afluisterschandaal. Het afluisterschandaal focust zich op de krant News of the World. De redactie van die krant liet een privédetective voicemails onderscheppen van prins Charles, acteur Jude Law en voetballers Paul Gascoigne en Ryan Giggs en anderen. De detective en een journalist zijn in 2007 al veroordeeld.

afluisterschandaal groot brittannie news of the world
Britten demonstreren in april voor het gerechtsgebouw tegen de afluisterzaak. Foto: AFP

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie