'Iedere week ernstige lekkages olie en gas in Noordzee'

AMSTERDAM – Iedere week lekken er vanaf boorplatformen in de Noordzee ernstige hoeveelheden olie of gas de zee in. In totaal hebben zich voor de Britse kust in 2009 en 2010 honderd dergelijke lekkages voorgedaan.

Dit blijkt uit documenten van de Britse overheidsinstelling Health and Safety Executive, waarover de Britse krant The Guardian bezit. Volgens de documenten moeten de lekkages als ‘ernstig’ en ‘significant’ worden geduid en kunnen ze meerdere doden veroorzaken.

In april vorig jaar deed zich in de Golf van Mexico vanaf het boorplatform Deepwater Horizon van olieconcern BP een ernstige olieramp voor. Daarbij kwamen elf mensen om en stroomden honderden miljoenen liters olie de zee in.

De boorplatformen met de meeste lekkages zijn volgens de documenten in het bezit van Shell en Total. Andere boorplatformen met ernstige lekkages zijn van Maersk en Talisman.

Brent Charlie

Het boorplatform met de meeste lekkages is volgens de documenten de Brent Charlie, dat op 180 kilometer van de noordoostkust van Schotland ligt. In de afgelopen twee jaar zouden zich daar zeven lekkages hebben voorgedaan. De ergste lekkage was op 26 april van vorig jaar, waarbij vier ton gas vrijkwam.

Volgens critici vormen de oudste platformen, gebouwd in de jaren zeventig van de vorige eeuw, het grootste risico. Het onderhoud aan deze platformen zou momenteel minimaal zijn, omdat ze bijna zijn afgedaan. De Brent Charlie werd gebouwd in 1976.

Volgens bronnen van de Britse krant zijn de gemelde incidenten echter nog maar een tipje van de sluier. Veel incidenten zouden door werknemers niet worden gemeld in de angst hun baan kwijt te raken.

Lees meer over:
Tip de redactie