Tribunaal overweegt Mladic tegemoet te komen
Dat heeft de zegsman van de griffie van het VN-hof in Den Haag woensdag desgevraagd gezegd.
De voormalige Bosnisch-Servische legerleider schreeuwde en tierde maandag tijdens de voortzetting van zijn eerste voorgeleiding, omdat de advocaat van zijn voorkeur niet in de rechtszaal was.
De Nederlandse voorzittend rechter Alphons Orie liet Mladic, die zich volgens menige waarnemer gedroeg als een koppig kind, tijdens een schorsing van de zitting door de bewakers uit de rechtszaal verwijderen.
Werktalen
De 'droomadvocaat' van Mladic, Milos Saljic uit Belgrado, spreekt Frans noch Engels, de twee werktalen van het internationale tribunaal.
Volgens de griffie kan op die eis een uitzondering worden gemaakt, maar alleen voor een zogeheten 'co-counsel', een advocaat die meewerkt aan de verdediging, zonder echter leiding te geven aan de ploeg juristen.
Voor deze taak zou nog een andere zogeheten 'lead counsel' moeten worden gevonden, als het tribunaal Mladic tegemoetkomt en de bejaarde Saljic co-counsel mag worden.
Verrast
Mladic had vorige week een lijst van zeven advocaten ingediend door wie hij zich eventueel wilde laten bijstaan. Bij de griffie was men dan ook ''verrast'', toen Mladic maandag nog maar twee namen noemde.
Behalve in Saljic sprak hij zijn vertrouwen uit in de Russische volkenrechtdeskundige Aleksandr Mezjajev. Die spreekt al jaren in zeer kritische termen over het tribunaal, in interviews en blogs. Maar Mezjajev heeft aangegeven geen belangstelling te hebben voor de rol van lead counsel.
Namen
De griffie gaat nu bij de zoektocht naar een lead counsel verder met de overige vijf namen op de lijst van zeven. Volgens de zegsman staan ''sommigen'' van hen op de lijst van bij het tribunaal toegelaten advocaten, maar niet allen.
Mladic heeft een verzoek ingediend om door de VN betaalde rechtsbijstand, dat nog in behandeling is. Zijn verdediging zal vele tonnen gaan kosten.
Niet samen berecht
Serge Brammertz dient ''waarschijnlijk'' toch geen verzoek in om Mladic en Karadzic samen te berechten. Dat heeft de woordvoerder van de hoofdaanklager van het Joegoslavië-Tribunaal desgevraagd gezegd.
Na de arrestatie van de voormalige Bosnisch-Servische legerleider in mei zei de Belg nog de ''optie'' te overwegen van een gezamenlijk proces. De aanklachten tegen ex-generaal Ratko Mladic en zijn voormalige politieke baas Radovan Karadzic overlappen elkaar op tal van punten, zoals genocide na de val van de Oost-Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995.
Sarajevo
Nederlandse blauwhelmen van VN-bataljon Dutchbat konden de massamoord toen niet voorkomen. Tevens moeten Karadzic en Mladic allebei terechtstaan voor oorlogsmisdaden tijdens de belegering van de Bosnische hoofdstad Sarajevo, die van 1992 tot 1995 aan ongeveer 10.000 mensen het leven kostte.
Een getuigenis voor het tribunaal kan psychisch erg belastend zijn voor slachtoffers van misdaden als marteling of verkrachting en voor weduwen die meerdere mannelijke gezinsleden hebben verloren. Mede daarom heeft het tribunaal er in het verleden wel eens voor gekozen om een later opgepakt 'nakomertje' alsnog te laten aanschuiven in een lopende rechtszaak.
Kvockaproces
Zo was het zogeheten Kvockaproces, over misdaden in de kampen Omarska, Keraterm en Trnopolje in het noordwesten van Bosnië, al aan de gang, toen in maart 2000 alsnog de vijfde verdachte, Dragoljub Prcac, werd gepakt. Die had echter slechts enkele zittingsdagen gemist en Prcac kon na twee maanden voorbereidingstijd alsnog in dezelfde zaak worden berecht.
Het proces tegen de voormalige Bosnisch-Servische president Radovan Karadzic daarentegen is veel verder gevorderd: het begon in oktober 2009.