Gevreesde IJslandse vulkaan staat op uitbarsten

REYKJAVIK - Een van de gevreesde vulkanen van IJsland staat op uitbarsten. Metingen rond de Hekla duiden op beweging van het magma, zei geoloog Pall Einarsson van de Universiteit van IJsland woensdag.

''De beweging rond de Hekla de laatste 2 à 3 dagen is ongebruikelijk'', zei Einarsson. ''Ze zijn gemeten met vijf erg nauwkeurige meters rond de vulkaan.''

Hij voegt eraan toe dat de uitbarsting niet onmiddellijk hoeft plaats te vinden, maar wel dat de vulkaan klaar is om uit te barsten.

Een andere geoloog, Ari Trausit Gudmundsson, noemde de beweging ook erg ongewoon.

De vulkaan is door IJslanders in de middeleeuwen wel de 'poort naar de hel' genoemd. Hekla is circa 20 keer uitgebarsten in het voorbije millennium. De laatste keer was 26 februari 2000. De berg gaf toen zoals gewoonlijk erg weinig waarschuwingssignalen.

Uitbarstingen

De laatste anderhalf jaar zijn er meerdere IJslandse vulkanen tot uitbarsting gekomen. Vorig jaar zorgde vulkaan Eyjafjallajökull ervoor dat het vliegverkeer in Europa wekenlang ontregeld was. In mei barstte vulkaan Grimsvötn uit. Ook toen ondervond het luchtverkeer hinder.

Lees meer over:
Tip de redactie