Laatste spaceshuttle harde klap voor Florida

CAPE CANAVERAL - Met de lancering van de 135e en laatste bemande spaceshuttle vrijdag op Kennedy Space Center volgt een klap voor de lokale bevolking.

Het einde van de lanceringen kost duizenden mensen hun baan en het lokale toerisme honderden miljoenen dollars.

Lynda Weatherman, baas van de Economic Development Commission of Florida's Space Coast, schat dat er zo'n 8000 direct en indirect aan NASA verbonden banen verloren gaan.

Nu richt Weatherman zich op het aantrekken van andere ruimtevaartbedrijven die kunnen werken aan bijvoorbeeld onbemande raketten.

Toerisme

De lanceringen brengen ook veel in het laatje via toerisme. Een gewone bemande ruimtevlucht trok gemiddeld 250.000 mensen naar de streek rond Cape Canaveral, ook wel de Space Coast genoemd. Voor de laatste lancering wordt op 500.000 tot 750.000 bezoekers gerekend die 15 à 20 miljoen dollar spenderen (10 à 14 miljoen euro).

Bonnie King van het SpaceCoast Office of Tourism schat het jaarlijkse verlies op 120 à 125 miljoen dollar (70 à 85 miljoen euro).

Haar bureau promoot toerisme in Brevard County, de gemeente waarbinnen Cape Canaveral valt. King en collega's promoten nu onbemande vluchten, maar de vraag blijft of dat het gat zal opvangen.

Bekijk de laatste landing van de Discovery

Een trekpleister voor de regio kan de Space Shuttle Atlantis worden, die na de laatste vlucht op Kennedy Space Center wordt gestald. Dan moeten de toeristen wel weten dat het museum nog open is.

''Veel mensen denken dat het na de laatste lancering dichtgaat'', zegt King. Het museum brengt per volwassen toegangskaartje 43 dollar (30 euro), exclusief belasting, in het laatje. Jaarlijks komen er 1,5 miljoen mensen.

Jongensdroom

Nederlander Pieter Willem Lips bezocht het centrum dit voorjaar met vrienden. ''Ruimtevaart, astronaut worden: het is een jongensdroom met een magische aantrekkingskracht. We misten de lancering van de Endeavour omdat die werd uitgesteld, maar de films en de raketten in het Kennedy Space Center waren meer dan de moeite waard. Ook zonder lancering trekt het avontuur van de ruimtevaart.''

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie