'Kaddafi stapt op in ruil voor veiligheidsgaranties'

AMSTERDAM - De Libische leider Muammar Kaddafi zou bereid zijn op te stappen, in ruil voor veiligheidsgaranties.

Dat schrijft persbureau Reuters dinsdag op basis van berichtgeving in een Russische krant, op gezag van een hoge Russische regeringsfunctionaris.

“Kolonel Kaddafi geeft signalen dat hij zijn macht zou willen opgeven”, aldus de anonieme bron die stelt dat er landen zijn die de omstreden Libische dictator die garanties zouden willen geven.

Zoals bij eerdere berichten over een mogelijk naderend einde aan Kaddafi's regime eveneens gebeurde, ontkent een Libische overheidswoordvoerder tegenover Reuters dat Kaddafi over aftreden nadenkt.

Zondag zei oppositieleider Mustafa Abdul Jalil in een interview met Reuters dat Kaddafi van de rebellen in Libië mag blijven wanneer hij zijn positie opgeeft en zich onder internationaal toezicht stelt.

Overeenkomst

Vertegenwoordigers van het regime en van de opstandelingen in Libië spreken momenteel naar verluidt met elkaar over een vredesovereenkomst. Dat zei een regeringswoordvoerder maandag.

Het is niet duidelijk of de gesprekken zijn begonnen met toestemming van de Nationale Overgangsraad, die door veel westerse landen wordt gezien als de legitieme vertegenwoordiging van de rebellen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Tip de redactie