Denen begonnen met grenscontroles

KOPENHAGEN - Denemarken is dinsdag begonnen met omstreden nieuwe grenscontroles aan de grenzen met Zweden en Duitsland om de criminaliteit te bestrijden.

Volgens de Deense regering zullen de steekproefsgewijze controles niet tot overlast voor het vakantieverkeer leiden.

Het parlement stemde vrijdag in met de controles. Minister Peter Christensen van Belastingen zei dat 30 douaniers worden ingezet aan de grens met Duitsland.

Nog eens tien gaan toezien op de veerdiensten van en naar Duitsland. Slechts tien douaniers gaan aan de slag bij de Zweedse grens. Ze versterken de 160 douaniers die Denemarken al heeft. Hun aantal zal nog toenemen.

Schengenzone

Het idee weer te gaan controleren stuit op fel verzet van Duitsland. Ook de Europese Commissie is kritisch. Denemarken behoort tot de zogenoemde Schengenzone, de groep van 25 Europese landen die onderling de vaste grenscontroles hebben afgeschaft.

Het plan voor de controle komt van de rechtspopulistische DVP, die gedoogsteun verleent aan de regering. Het voorstel volgde kort nadat Italiƫ had bekendgemaakt dat het visa ging uitdelen waarmee Tunesische vluchtelingen ook naar andere Europese landen zouden kunnen reizen.

De douaniers zoeken formeel alleen naar wapens en smokkelgoederen. Maar in de praktijk letten ze vooral op illegalen en criminelen.

Lees meer over:
Tip de redactie