Noorden en zuiden Sudan bereid tot overleg

ADDIS ABEBA - Na het opsplitsen van Sudan komende zaterdag blijven de noordelijke en de zuidelijke staat onderhandelen over geschillen als de ligging van de grens en de schuld aan het buitenland.

Dat zijn vertegenwoordigers van het noorden en het zuiden maandag overeengekomen tijdens overleg in Ethiopië, aldus de IGAD-groep.

IGAD is een samenwerkingsverband van een aantal Oost-Afrikaanse landen. IGAD bemiddelt in Sudan. Bij het overleg maandag in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba waren de Sudanese president Omar al-Bashir en zijn zuidelijke ambtgenoot Salva Kiir aanwezig.

Zuid-Sudan wordt zaterdag onafhankelijk van het noorden, na meer dan een halve eeuw van bloedvergieten, hongersnood en ziekte. Begin 2005 sloten de zwart-Afrikaanse Zuid-Sudanezen en de centrale regering in Khartoem een vredesakkoord.

Toen er volgens de akkoorden begin dit jaar een referendum werd gehouden over onafhankelijkheid, stemde bijna 99 procent van de Zuid-Sudanezen voor het verbreken van de banden met Khartoem.

Lees meer over:
Tip de redactie