KABUL - Opperbevelhebber David Petraeus van de internationale troepenmacht ISAF in Afghanistan vindt dat met de politietrainingsmissie van Nederland in Kunduz een waardevolle en constructieve bijdrage wordt geleverd aan het opbouwwerk in het Aziatische land.

De generaal zei dat na een gesprek met minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken in Kabul.

Petraeus, die binnenkort Afghanistan verlaat om de Amerikaanse inlichtingendienst CIA te gaan leiden, stelde begrip te hebben voor de eis van Nederland dat de agenten niet ingezet zullen worden voor aanvalshandelingen.

''Ik begrijp dat volledig en steun het ook volledig’’, zo zei de generaal. ''Elk land stelt eigen voorwaarden.’’

Enthousiast

De generaal is enthousiast over de politietrainingsmissie, omdat de Nederlanders volgens hem eerder ook al goede prestaties hebben geleverd.

Hij roemde de inzet in Haïti, voormalig Joegoslavië, Irak en in de zuidelijk gelegen Afghaanse provincie Uruzgan. ''In elk van deze voorbeelden heeft Nederland zeer goed werk gedaan.’’

Het mandaat van de missie in Kunduz, tot 2014, vindt Petraeus niet te kort. ''In 3,5 jaar kun je heel veel doen. Bovendien hebben veel landen uitgesproken om Afghanistan ook na 2014 nog te steunen. Het karakter van de hulp zal dan wel veranderen’’, aldus Petraeus, die ook nog even sprak over zijn in Friesland opgegroeide vader.

Koppigheid

''Ik mag graag denken dat ik zijn Friese koppigheid heb geërfd’’, grapte de generaal. Petraeus heeft overigens het Fries niet onder de knie.

'Friesland boppe' is al wat hij nog zegt te kennen van de taal. Hoewel hij bij vertrek toch vloeiend dankjewel zei.