AMSTERDAM - De Franse schrijfster en journaliste Tristane Banon gaat een aanklacht indienen tegen de voormalige IMF-topman Dominique Strauss-Kahn wegens een vermeende aanranding in 2003.

Dat zei haar advocaat maandagmiddag, aldus Reuters.

Banon uitte haar beschuldigingen al eerder. In 2007 trad zij naar buiten met het verhaal dat hij geprobeerd had haar beha en broek los te maken.

Volgens advocaat David Koubbi vond het incident plaats toen de toen 22-jarige Banon een interview hield met Strauss-Kahn in een appartement. Strauss-Kahn was destijds de Franse minister van Financiën. "Deze daden zijn extreem serieus", aldus Koubbi.

"Ik schopte hem, noemde hem een verkrachter, maar het leek hem niet uit te maken", zo verklaarde Banon in een eerder tv-interview over de kwestie. De reden dat ze tot nu toe nog niet tot een aanklacht overging, is omdat ze niet wilde dat dit haar carrière als journaliste zou overschaduwen.

Problemen

"Ik wilde niet bekend staan als het meisje dat problemen had met een politicus." Ook haar moeder, de bekende Franse politica Anne Mansouret, zou haar ervan hebben weerhouden.

Banon en Strauss-Kahn waren geen onbekenden van elkaar. Banon is de peetdochter van de tweede vrouw van de topman, Brigitte Guillemette.

Smaad

Advocaten van Strauss-Kahn hebben gereageerd op de beschuldigingen met aanklachten wegens smaad tegen Banon.

De advocaten van Strauss-Kahn zeiden dat hun cliënt 'altijd heeft gezegd dat het incident dat door Banon beschreven wordt, voortkomt uit verbeeldingskracht'.

Kamermeisje

Strauss-Kahn (62) werd anderhalve maand geleden opgepakt. Hij zou hebben geprobeerd een kamermeisje in een hotel in New York te verkrachten. Vanwege de beschuldigingen stapte Strauss-Kahn op bij het Internationaal Monetair Fonds en moest hij zijn ambities bij de komende Franse presidentsverkiezingen op een laag pitje zetten.

De zaak tegen hem staat momenteel op losse schroeven. De rechtbank in New York hief vorige week vrijdag zijn huisarrest op. De aanklachten blijven vooralsnog staan, maar het Openbaar Ministerie twijfelt aan de geloofwaardigheid van de vrouw die Strauss-Kahn heeft beschuldigd. Koubbi wilde maandag niet aangeven of het moment van de aanklacht hier mee samen hangt.

Omdat het huisarrest is opgeheven, heeft Strauss-Kahn zijn borgsom van 1 miljoen dollar teruggekregen. Hij kan de Verenigde Staten echter niet verlaten, omdat de Amerikaanse overheid zijn paspoort nog niet teruggeeft.

Journaliste dient klacht in tegen Strauss-Kahn