Syrisch leger trekt Hama binnen

HAMA - Het leger van Syrië is de stad Hama binnengetrokken. Duizenden mensen gingen daar maandag de straat op om te protesteren tegen de regering.

De betogers riepen leuzen als 'God is groter' als protest tegen het harde optreden van de regering van president Bashar al-Assad.

Hama was vrijdag ook al het toneel van een protest waaraan volgens activisten honderdduizenden mensen deelnamen.

Kort daarop werd de gouverneur van de stad ontslagen en posteerde het leger tanks en pantserwagens bij de toegangswegen naar de stad. Veiligheidstroepen arresteerden zondag al tientallen mensen in buitenwijken van Hama.

Hama was in 1982 het toneel van een opstand tegen de vader van de huidige president, die de door islamisten geleide revolte hard neersloeg. Er vielen vele duizenden doden.

Kfar Roumah

Actievoerders melden dat het Syrische leger met tanks ook het dorp Kfar Roumah in de buurt van de grens met Turkije is binnengetrokken en mensen onder vuur zijn genomen. Zeker zes mensen zijn daarbij gewond geraakt.

Het leger wilde mogelijk verhinderen dat nog meer burgers naar Turkije vluchten.

Hajar Aswad

Zondagavond namen ordetroepen in een voorstad van de hoofdstad Damascus, Hajar Aswad, betogers onder vuur. Daarbij vielen twee doden en acht gewonden.

Dat meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten op basis van getuigenverklaringen. In Hajar Aswad wordt vrijwel dagelijks gedemonstreerd tegen het regime van president Bashir Assad.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie