Yingluck vormt coalitie in Thailand

BANGKOK - De zus van de afgezette Thaise premier Thaksin Shinawatra heeft maandag een coalitie met vier andere partijen aangekondigd.

De Pheu Thai Partij van Yingluck Shinawatra beschikt zelf al over 265 van de vijfhonderd zetels in het parlement, maar met de overeenkomst met de andere partijen wordt die steun uitgebreid tot 299 zetels.

Yingluck wordt de eerste vrouwelijke premier van Thailand. De Democratische Partij, die ruim drie jaar aan de macht was, gaat in de oppositie.

De winnares sloeg zondagavond in haar overwinningstoespraak een verzoenende toon aan. "Ik wil niet zeggen dat Pheu Thai heeft gewonnen, ik zeg liever dat de mensen de Pheu Thau Partij en mij een kans hebben gegeven om hen te dienen", zei zij.

Eenheid

"Er is een boel werk te verzetten in de toekomst, ten aanzien van het welbevinden van de mensen en voor de eenheid en verzoening van het land."

De verslagen premier Abhisit Vejjajiva legde maandag het partijleiderschap neer. Zijn door het leger gesteunde Democratische Partij kwam in de zondag gehouden verkiezingen niet verder dan 160 zetels.

Thaksin

Voormalig premier van Thailand Thaksin Shinawatra ziet een nieuwe termijn als premier van Thailand niet zitten en wil ''met pensioen''.

De in ballingschap levende Thaksin zei dat maandag tegen Thaise media. De oud-premier werd in 2006 door het leger afgezet en woont in Dubai.

Yingluck vormt coalitie in Thailand

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Lees meer over:
Tip de redactie