Meer dan helft zetels voor Thaise oppositie

BANGKOK - De populistische oppositiepartij Puea Thai heeft bij de Thaise parlementsverkiezingen van zondag 265 van de 500 zetels gewonnen. Dat heeft de kiescommissie maandag bekendgemaakt na het tellen van alle stemmen.

De Democratische Partij van premier Abhisit Vejjajiva kreeg 159 zetels. Puea Thai is de partij van de in 2006 door het leger afgezette oud-premier Thaksin Shinawatra. De partij wordt nu geleid door Thaksins jongere zus, Yinluck Shinawatra (44).

Volgens de kiescommissie was de opkomst 75 procent. Dat was ongeveer net zo hoog als bij de vorige parlementsverkiezingen in 2007.

De kiescommissie voegde eraan toe dat het onderzoek gaat doen naar klachten over mogelijke onregelmatigheden.

Leger

Het in Thailand invloedrijke leger accepteert de winst van de populistische oppositiepartij Puea Thai in de parlementsverkiezingen. Dat heeft de minister van Defensie, generaal Prawit Wongsuwon, maandag gezegd.

''Ik heb met de militaire leiders gesproken'', zei Prawit. ''De mensen hebben zich zo duidelijk uitgesproken dat het leger niets kan doen.''

Abhisit Vejjajiva

Na de nederlaag in de parlementsverkiezingen stapt de 46-jarige Thaise premier Abhisit Vejjajiva op als leider van de Democratische Partij. Dat heeft hij maandag zelf bekendgemaakt.

De uitslag betekent wellicht niet het einde van de onrust die het land al jaren teistert. Vorig jaar nog vielen bijna 100 doden door geweld tussen aanhangers van Thaksin, de zogenoemde roodhemden, en die van Abhisit, die te herkennen zijn aan hun gele shirts.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie