NEW YORK - Bij de autoriteiten in New York is ernstige twijfel gerezen over de geloofwaardigheid van een hotelbediende die voormalig IMF-topman Dominique Strauss-Kahn heeft beschuldigd van aanranding en poging tot verkrachting.

Dat meldden verscheidene Amerikaanse media vrijdag op gezag van bronnen bij politie en justitie.

Dagblad The New York Times meldde op zijn website dat de zaak tegen Strauss-Kahn op losse schroeven is komen te staan.

De vrouw die hem beschuldigt, zou betrapt zijn op leugens tegen de politie en de openbare aanklager zou daardoor weinig geloof meer hechten aan haar verhaal. Bronnen bij zowel justitie als de verdediging bevestigden dat tegen CNN.

Asielaanvraag

De 32-jarige vrouw, afkomstig uit het West-Afrikaanse Guinee, zou onder meer gelogen hebben over haar asielaanvraag.

Ook zou zij mogelijk betrokken zijn bij criminele activiteiten, zoals drugshandel en witwaspraktijken. De onthullingen zouden haar geloofwaardigheid dusdanig aantasten, dat van de zaak tegen Strauss-Kahn weinig overblijft.

Rechtbank

De berichten volgden kort op de mededeling dat Strauss-Kahn vrijdag weer in de rechtbank in New York wordt verwacht, ruim twee weken eerder dan aanvankelijk was gepland.

De socialistische politicus, die tot voor kort hoge ogen gooide als kandidaat voor het Franse presidentschap, werd medio mei aangehouden nadat een kamermeisje in het hotel waar hij logeerde hem had beticht van aanranding. Hij heeft steeds verklaard onschuldig te zijn.

Versoepeling

De openbare aanklager wilde niet zeggen waar de inderhaast belegde zitting over gaat maar de advocaat van Strauss-Kahn zei dat de gewezen IMF-directeur een versoepeling wil van de voorwaarden waarop hij op 20 mei op borgtocht werd vrijgelaten.

Om de gevangenis te mogen verlaten, moest hij een borgsom van 1 miljoen dollar in contanten betalen en zich onderwerpen aan een uitzonderlijk streng regime. Hij draagt een elektronische enkelband en wordt voortdurend in de gaten gehouden door camera's en gewapende bewakers.

Terugkeer

Een mogelijke terugkeer van Strauss-Kahn naar Frankrijk geeft de socialisten daar weer hoop dat hij de oppositiepartij kan helpen in de strijd om het presidentschap.

Twee invloedrijke socialisten, oud-minister Jack Lang en parlementslid Jean-Marie Le Guen, spraken vrijdag in de Franse media de hoop uit dat Strauss-Kahn weer een rol in de politiek kan gaan spelen.