WASHINGTON - De Amerikaanse Senaat heeft donderdag met grote meerderheid ingestemd met de benoeming van David Petraeus tot directeur van de inlichtingendienst CIA.

De generaal voert nu nog het commando over de Amerikaanse troepen in Afghanistan.

Petraeus (58) was door president Barack Obama voorgedragen om Leon Panetta (73) op te volgen als CIA-baas. Panetta volgt Robert Gates op als minister van Defensie.

De viersterrengeneraal David Petraeus is geboren in New York als zoon van een geëmigreerde koopvaardijkapitein uit het Friese Franeker en een Amerikaanse moeder.

Hij studeerde aan de militaire academie in West Point en promoveerde in Internationale Betrekkingen aan de Princeton Universiteit.

Hij was onder meer gestationeerd in Bosnië, Haïti, Koeweit en Irak. In dat laatste land was hij verantwoordelijk voor de 'Surge', het sturen van extra troepen naar Bagdad om de rust te herstellen.

Afghanistan

Petraeus begint op 1 september in zijn nieuwe functie bij de CIA. Het opperbevel in Afghanistan wordt overgenomen door John Allen. President Obama meldde vorige week dat hij 33.000 van de 100.000 VS-militairen terugtrekt uit Afghanistan.

In zijn hoorzitting vorige week voor de Senaat zei Petraeus het oneens te zijn met het tempo van de terugtrekking. Hij wilde zelf een tragere afbouw.

Arabische wereld

Hij zei ook te hopen dat de CIA niet geheel wordt opgeslokt door de situatie in Afghanistan, Pakistan, Irak en terreurnetwerk al-Qaeda.

De inlichtingendienst moet volgens hem ook focussen op de volgende gebeurtenissen in de Arabische wereld, cyberaanvallen, de opkomst van China en de verspreiding van massavernietigingswapens.