BEIROET - Het Openbaar Ministerie in Libanon heeft de eerste aanklacht ontvangen van het Hariri-Tribunaal.

Dit is donderdag in Beiroet bevestigd. Het eerste internationale terrorismetribunaal in Leidschendam heeft tevens vier arrestatiebevelen uitgevaardigd.

Het tribunaal heeft jarenlang onderzoek gedaan naar de bomaanslag op de Libanese ex-premier Rafik al-Hariri. Daarbij kwamen in februari 2005 in Beiroet 23 mensen om het leven. Hariri's zoon Saad, eveneens ex-premier van het Arabische land, noemde de eerste aanklacht in een reactie 'historisch'.

Hezbollah

In de officiële mededeling worden nog geen namen van verdachten genoemd. In Libanese media wordt gemeld dat het om onder anderen leden van de Hezbollah-beweging zou gaan. Het tribunaal zelf wilde het bericht donderdag nog niet bevestigen.

Volgens kringen bij justitie in Libanon zou in de 163 pagina's tellende tenlastelegging onder anderen Mustafa Badreddin als verdachte worden genoemd, een zwager van een voormalige Hezbollah-commandant.

Verantwoord

De Libanese regering zal op een ''verantwoorde en realistische'' manier omgaan met de eerste aanklacht van het Hariri-Tribunaal. Dit zei premier Najib Mikati donderdag tijdens een persconferentie in Beiroet.

''Vandaag hebben we te maken met een nieuwe realiteit waarvan wij ons bewust moeten zijn'', aldus Mikati, ''daarbij wel rekening houdend met het feit dat dit aanklachten zijn en geen veroordelingen.''

Volgens een bindende resolutie die de VN-Veiligheidsraad in mei 2007 aannam, is Libanon verplicht met het tribunaal in Leidschendam samen te werken en verdachten zonder onnodig tijdverlies op te pakken en naar Nederland te sturen.