BOEDAPEST - In de Hongaarse hoofdstad Boedapest is woensdag een standbeeld van de Amerikaanse oud-president Ronald Reagan (1911-2004) onthuld.

Bij de presentatie spraken de de Hongaarse premier Viktor Orbán en de Amerikaanse ex-minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice lovende woorden over Reagan. Ze prezen hem voor zijn rol bij de val van het communisme in 1989.

De Hongaarse communisten zijn echter gepikeerd. ''Reagan diende de belangen van het Amerikaanse grootkapitaal dat de wereld wil beheersen'', liet de Communistische Arbeiderspartij weten. De voorganger van de partij was vroeger aan de macht in Hongarije.

Het twee meter hoge bronzen standbeeld staat op het Vrijheidsplein, vlakbij een monument voor soldaten van de Sovjet-Unie die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld.

Terugtrekking

Volgens premier Orbán hielp Reagans beleid bij de uiteindelijke terugtrekking van Sovjettroepen uit Hongarije en andere landen. Rice zei dat Reagan werd geïnspireerd door de neergeslagen Hongaarse Revolutie van 1956.

Oost-Europa staat uitgebreid stil bij de 100e geboortedag van Reagan. Hongarije kwam eerder dit jaar ook al met een speciale Reagan-postzegel. In de Tsjechische hoofdstad Praag wordt een straat naar hem vernoemd en in het Poolse Krakau wordt een mis aan Reagan opgedragen.