CAIRO - De rellen die dinsdagavond begonnen op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro, hebben zich woensdag verplaatst naar de straat voor het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Honderden mensen staken banden in brand en bekogelden de politie met stenen. In de loop van woensdagavond keerde de rust terug.

Door de rellen die dinsdagavond op het Tahrirplein begonnen zijn meer dan duizend mensen gewond geraakt. Ruim 100 mensen liggen in het ziekenhuis, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Tientallen demonstranten zijn opgepakt, onder wie een Amerikaan en een Brit. Het waren de gewelddadigste rellen in maanden op het plein. Daar waren dinsdag 4000 tot 5000 mensen samengekomen.

Gefrustreerd

De betogers zijn gefrustreerd over het tempo van de beloofde democratische hervormingen in Egypte. Ze eisen ook een voortvarender aanpak door justitie van degenen die verantwoordelijk zijn voor de dood van zeker 800 demonstranten tijdens massale straatprotesten eerder dit jaar.

Die betogingen, waarvan het Tahrirplein het epicentrum was, leidden uiteindelijk tot de val van het autoritaire regime van president Hosni Mubarak.

Veroordeeld

Een aantal vertrouwelingen van Mubarak is inmiddels veroordeeld wegens corruptie. De oud-president zelf zit eveneens vast, op verdenking van onder meer zelfverrijking.

Hij en zijn twee zoons worden er tevens van beschuldigd dat zij persoonlijk opdracht hebben gegeven voor het dodelijke politiegeweld tegen demonstranten in januari en februari.

Sinds het vertrek van Mubarak heeft een raad van hoge militairen onder leiding van veldmaarschalk Hussein Tantawi de touwtjes in handen in het Noord-Afrikaanse land.

Alles over Egypte in ons dossier