ISLAMABAD - Pakistan heeft de Amerikaanse regering laten weten dat ze een afgelegen luchtmachtbasis in de woestijn moet opgeven.

Dat heeft minister Ahmed Mukhtar van Defensie woensdag gezegd.

De basis wordt naar verluidt gebruikt door de Amerikaanse inlichtingendienst CIA om aanvallen met onbemande vliegtuigen (drones) uit te voeren.

De relatie tussen beide landen verslechterde na de Amerikaanse aanval begin mei op het Pakistaanse huis van Osama bin Laden waarbij de leider van al-Qaeda werd gedood. Sindsdien probeert de regering in Islamabad de Amerikaanse activiteiten in het land te beperken.

Zuidwestelijk

De basis in Shamsi ligt 900 kilometer zuidwestelijk van de hoofdstad Islamabad. De VS zetten de drones in bij aanvallen op leden van de Taliban en al-Qaeda in het bergachtige stammengebied aan de grens met Afghanistan. De aanvallen zijn zeer impopulair bij de Pakistanen.

Volgens een zegsman van de Amerikaanse ambassade bevinden zich geen Amerikaanse militairen in Shamsi.

Nieuwszender

De nieuwszender CNN meldde in april al dat de Amerikanen de basis zouden hebben verlaten in de nasleep van een ruzie over een CIA-agent die in Lahore twee Pakistanen had doodgeschoten.

Mukhtar zei dat er een ''gebrek aan vertrouwen'' is tussen beide landen. Dat kan worden weggenomen door om de tafel te gaan zitten en gezamenlijk actie te ondernemen, aldus de bewindsman. Door de aanval op Bin Laden stond het Pakistaans leger te kijk. Bin Laden woonde vlakbij een belangrijke militaire instelling.