AMSTERDAM - Het Griekse parlement heeft woensdag ingestemd met het omstreden bezuinigingsplan van 28 miljard euro dat het land voor een bankroet moet behoeden.

Hiermee is de weg vrij voor een noodlening van 12 miljard van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Dit bedrag maakt deel uit van een pakket van 110 miljard euro. Donderdag zal in het parlement opnieuw worden gestemd, dan over wetgeving om de bezuinigingen door te voeren.

Het parlement stemde met een krappe meerderheid van 155 stemmen voor en 138 tegen het plan. Een lid van de partij van premier George Papandreou,  Panayiotis Kouroublis, stemde tegen de plannen. Hij werd daarop uit de partij gezet.

Papandreou riep het parlement eerder op de dag met klem op met zijn besparingsplannen in te stemmen. Als het land noodleningen van de EU en het IMF misloopt, zal het naar verwachting zeer binnenkort niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kunnen voldoen.

Betogers

In de Griekse hoofdstad waren duizenden mensen de straat opgegaan naar aanleiding van de bezuinigingsplannen. Een groep anarchistische jongeren gooide projectielen naar agenten, die reageerden met traangas. Meer dan 130 mensen zijn in ziekenhuizen behandeld. Zeker 11 demonstranten werden opgepakt.

De rellen waren het hevigst op het Syntagmaplein in het centrum van Athene. Daar zijn het parlement en het ministerie van Financiën gevestigd. Betogers drongen een postkantoor onder het ministerie binnen en stichtten er brand. Ramen werden kapotgeslagen.

Door het tumult op het plein had de brandweer moeite de vlammen te doven. Bij het Hiltonhotel, niet ver van het Syntagmaplein, was het woensdag ook onrustig. De politie drong enkele honderden linkse betogers terug toen zij probeerden door te stoten naar het plein.

Branden

De rellen leidden tot onplezierige situaties. ,,Het metrostation is een gaskamer geworden, onschuldige demonstranten zaten opgesloten, branden braken uit in gebouwen, ambulances konden niet bij gewonden komen'', zei een woordvoerder van de conservatieve oppositie.

Het socialistische parlementslid Alexandros Athanasiadis werd bekogeld met flessen en een stoel. Hij werd door de politie in veiligheid gebracht. Athanasiadis had beloofd tegen de bezuinigingen te stemmen, maar deed dat uiteindelijk niet.

Ook buiten het centrum van Athene groeit de onvrede over de ingrijpende bezuinigingen. Veel Grieken zijn sinds dinsdag voor 48 uur in staking gegaan uit protest tegen de bezuinigingen. Door de staking valt regelmatig de stroom uit.

infographic

De Jager

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) vindt het ''goed nieuws'' dat het Griekse parlement zich woensdag heeft geschaard achter het plan om zo'n 28 miljard euro te bezuinigen.

''Dat was ook een belangrijke eis van Nederland dat Griekenland dit zou doen om verder te kunnen spreken over financiële steun'', aldus De Jager in een eerste reactie. Hij benadrukte dat de vlag nog niet uitgaat, omdat het Griekse parlement donderdag nog moet stemmen over wetgeving die samenhangt met de bezuinigingsmaatregelen.

Belangrijke stap

Volgens EU-president Herman Van Rompuy en voorzitter José Manuel Barroso is de goedkeuring "een belangrijke stap voorwaarts naar de noodzakelijke begrotingsstabiliteit en economische hervormingen".

Voorzitter Jerzy Buzek van het Europees Parlement noemt het goedkeuren ''een mijlpaal''.

''Deze maatregelen zullen helpen de Griekse financiële geloofwaardigheid te herstellen en het begrotingstekort en de staatsschuld weer op op het pad van de duurzaamheid te krijgen'', aldus Buzek woensdag in een reactie.

Lees alles over de Griekse schuldencrisis in ons dossier