DEN HAAG - De Libische overgangsraad heeft snel meer geld nodig om het verzet tegen het regime van kolonel Muammar Kaddafi vol te kunnen houden.

Dat heeft de voorzitter van de raad, Mahmoud Jibril, woensdag in Den Haag gezegd tegen minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken.

Jibril wil dat de bevroren Libische tegoeden in het buitenland snel worden vrijgegeven. Volgens Rosenthal onderzoekt de Europese Unie dat al, maar heeft hij toegezegd dat nogmaals in Brussel onder de aandacht te zullen brengen.

Het geld is volgens Jibril nodig om het leven van de mensen in Libië makkelijker te maken. Veel Libiërs kunnen momenteel niet voorzien in hun basisbehoeften. Met extra financiële middelen kan de raad hen tegemoet komen. ''Ook kunnen we dan de vluchtelingen helpen'', aldus Jibril.

Steentje bijdragen

Nederland heeft verder aangeboden een steentje bij te dragen aan de opbouw van het verscheurde land. Rosenthal noemde het opbouwen van de rechtsstaat als voorbeeld. ''We kunnen helpen op het moment dat zij daar behoefte aan hebben'', aldus Rosenthal.

Jibril is de voorzitter van het dagelijks bestuur van de overgangsraad, waarmee hij gezien kan worden als een soort premier van de rebellen. Hij bracht het bliksembezoek aan Nederland als onderdeel van een Europese tour, waarin hij pleit voor het ontdooien van Libische tegoeden.

Om hoeveel geld het precies gaat, is niet duidelijk, maar begin van deze maand gaven de rebellen aan dat ze 2 miljard euro nodig hebben om de komende vier maanden door te komen.

Den Haag

Ook ging Libril langs bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, waar de rechters eerder deze week een arrestatiebevel uitvaardigden tegen Kaddafi. Het arresteren van de 'Gids van de Revolutie' is een taak van Libië zelf.

Tot die tijd is het, zoals Rosenthal het formuleerde ''wachten tot het moment dat Kaddafi per boot of per vliegtuig naar Scheveningen komt''.