ROME - De Italiaanse Hoge Raad heeft voor het eerst iemand vrijuit laten gaan die was betrapt op het bezit van een hennepplantje.

De jongeman heeft volgens de rechters niemand schade berokkend. Minister van Jeugdzaken Giorgia Meloni repte over een 'schandalige' uitspraak.

Een 23-jarige man uit Scalea, in de punt van de Italiaanse laars, had één hennepplant in een potje op zijn terras staan. Dat is in Italië tot nu toe altijd afgestraft, maar de Hoge Raad besloot deze keer dat het gaat om ''een misdrijf dat geen schade toebrengt aan de volksgezondheid''.

De rechters besloten daarom het aloude Romeinse rechtsprincipe nullum crimen sine inuria (geen schade, geen misdrijf) toe te passen.

Verheugd

De partij Radicali Italiani van de politieke veteranen Emma Bonino en Marco Pannella, die zich al decennia inzetten voor de legalisering van hasj voor persoonlijk gebruik, reageerden verheugd op de uitspraak.

''Eigen teelt zou bevorderd moeten worden omdat zij de verbruiker de kwaliteit van het product garandeert, hem bevrijdt van de criminele markt en de winsten van de maffia vermindert'', aldus partijvoorzitter Mario Staderini. De Radicali zullen legalisering van de thuisteelt opnieuw bepleiten in het parlement.

Wetgever

Meloni vindt de uitspraak 'ijzingwekkend'. ''De staat is gebouwd op wetten die gelijk zijn voor iedereen, ook voor wie geroepen is hen te doen naleven'', aldus de bewindsvrouw, die rept over een ''zeer ernstig precedent''.

''Als de magistraten wetgever willen zijn, moeten zij de toga uittrekken en zich in het parlement laten kiezen'', aldus de minister in de krant la Repubblica.