ATHENE - De sfeer in Athene wordt grimmiger naarmate het tijdstip van de stemming over het omstreden bezuinigingsplan dichterbij komt.

Die stemming wordt in de loop van de middag verwacht, maar donderdag wordt weer gestemd en dan over wetgeving om de bezuinigingen door te voeren.

Betogers raakten woensdagochtend in de buurt van het parlementsgebouw opnieuw slaags met de politie. De botsingen werden in de loop van de dag heviger. De politie vuurde traangasgranaten af.

Het Griekse parlement neemt een besluit over een omvangrijk bezuinigingsprogramma dat het land voor een bankroet moet behoeden. Als de volksvertegenwoordiging akkoord gaat, maakt dat de weg vrij voor miljardensteun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Noodleningen

Premier George Papandreou heeft het parlement met klem opgeroepen met zijn besparingsplannen in te stemmen. Als het land verdere noodleningen van de EU en het IMF misloopt, zal het naar verwachting zeer binnenkort niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kunnen voldoen.

Waarnemers gaan ervan uit dat het plan woensdag door het parlement komt. Die kans nam tijdens het debat over het plan toe, toen de conservatieve oppositie liet weten er ook achter te gaan staan.

Parlementslid voor de socialistische Pasok, Alexandros Athanassiadis, zei woensdag tegen Associated Press dat hij zeker tegen zal stemmen. Hij verwacht echter dat hij de enige tegenstemmer in zijn partij zal zijn, wat zou betekenen dat de wet wordt aangenomen.

Moeite

Donderdag stemt het parlement over nog een wet met details over de manier waarop de bezuinigingen doorgevoerd worden. Premier George Papandreou heeft grote moeite zijn partijleden ervan te overtuigen voor de wet te stemmen. Zijn Pasok heeft een meerderheid van vijf zetels in het driehonderd zetels tellende parlement.

Woensdagochtend was het in de buurt van het parlementsgebouw echter al onrustig. Betogers probeerden te voorkomen dat parlementsleden het parlementsgebouw bereikten. De oproerpolitie zette traangas in om de betogers uiteen te drijven. Zeker tien mensen zijn lichtgewond naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht.

De Jager

Minister Jan Kees de Jager houdt nog een slag om de arm als het Griekse parlement instemt met het totaalpakket aan bezuinigingen. ''Morgen wordt er nog gestemd over de wetgeving. Dus vandaag is nog niet de dag om de vlag uit te hangen", zei De Jager in een debat in de Tweede Kamer.

De Jager zei ook dat als het Griekse parlement de bezuinigingen afkeurt, het dan ophoudt met de Europese steun aan de Grieken. Nederland zal dan niet instemmen met uitbetaling door de EU en het IMF van het vijfde deel (12 miljard euro) van een eerder toegezegde lening aan Athene.

De Jager wilde niet speculeren over een plan B in dat geval, maar zei wel dat de Europese ministers van Financiën hebben nagedacht over zo'n situatie. De eventuele alternatieven die dan nodig zijn, zijn voor Nederland echter wel veel kostbaarder, aldus de CDA-minister.

Lees alles over de schuldencrisis