ATHENE - Betogers in Athene zijn woensdagochtend opnieuw slaags geraakt met de politie.

Agenten schoten met traangas, enkele uren voordat het Griekse parlement stemt over historisch strenge bezuinigingen.

De stemming over 28,4 miljard euro aan bezuinigingen, belastingverhogingen en privatisering is cruciaal voor Griekenland om 12 miljard euro internationale leningen te krijgen.

Die moeten een bankroet van het land voorkomen.

Staking

De politie drong circa 400 linkse betogers terug bij het Hiltonhotel in het centrum van Athene. De demonstranten probeerden daar naar het Syntagmaplein door te stoten, waar het parlement is gevestigd.

Veel Grieken zijn sinds dinsdag voor 48 uur in staking gegaan uit protest tegen de bezuinigingen. Door de staking valt regelmatig de stroom uit.

De sfeer wordt grimmiger naarmate de stemming over het omstreden bezuinigingsplan dichterbij komt. Die stemming wordt in de loop van woensdag verwacht, maar donderdag wordt weer gestemd over wetgeving om de bezuinigingen uit te voeren.

Conservatieve oppositie

Waarnemers gaan ervan uit dat het plan door het parlement komt. De kans nam woensdag sterk toe, toen een lid van de conservatieve oppositie liet weten ook achter het plan te gaan staan.

Parlementariër Elsa Papadimitriou zei dat dit het belangrijkste besluit van haar leven was en 'ja' gaat stemmen.

Het parlement telt 300 zetels en de regeringspartij Pasok heeft 155 zetels. Van de drie dissidenten binnen de Pasok van premier George Papandreou zei er woensdag één toch voor het plan te zullen stemmen.

Club

Thomas Robopoulos zei dat het nationaal belang van hem vraagt ondanks alles toch voor te stemmen. Hij behoorde tot een club van drie Pasok-parlementsleden die publiekelijk tegen waren.

Binnen de oppositie is er bovendien een groepje van vijf parlementariërs onder leiding van ex-minister Dora Bakoyanis die stelt op zijn minst niet tegen te stemmen.

Alles over de schuldencrisis