AMSTERDAM - Nederlandse politietrainers die volgende week naar Kunduz vertrekken, staan op de dodenlijst van de Taliban.

Dat blijkt uit een woensdag verschenen interview van de Volkskrant met een woordvoerder van de Taliban, ZaB-biullah Mujahed. ''Nederlandse trainers in Kunduz zijn onze vijand. Wij willen hen doden'', zegt hij.

Volgens Mujahed is een mogelijkheid ''dat wij iemand laten infiltreren in een training van Nederlanders om hen uit te schakelen''. Ook via zelfmoordterroristen en met bermbommen zullen de Taliban volgens hem aanvallen.

De krant schrijft dat lokale Talibancommandanten in Kunduz zelf niet wilden praten, maar verwezen naar woordvoerder Mujahed over de aanvalsstrategie in Kunduz. De Taliban hebben eerder NAVO-trainers uitgeschakeld.

Defensie

De dreigementen van de Taliban dat ze Nederlandse politietrainers zouden willen doden, passen voor het ministerie van Defensie in het beeld van angst zaaien.

Volgens een woordvoerder is Nederland zich bewust van de risico's die gepaard gaan met de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz, en worden die goed in de gaten gehouden.

Rechtsstaat

Defensie is ervan overtuigd dat de plannen kunnen worden uitgevoerd om in Kunduz Afghaanse agenten op te leiden en te helpen bij de opbouw van de rechtsstaat.

Nederlandse politietrainers die volgende week naar Kunduz vertrekken, zouden op een dodenlijst staan, aldus een woordvoerder van de Taliban woensdag in de Volkskrant. ''Nederlandse trainers in Kunduz zijn onze vijand. Wij willen hen doden", zegt hij.

Politiebonden

De bedreiging van de Taliban dat de Nederlandse politietrainers die naar Afghanistan vertrekken op hun dodenlijst staan, komt voor de politiebonden ACP en NPB niet onverwacht. ''Je moet je hierdoor niet te snel laten intimideren'', vindt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp.

''Wij hadden dit soort bedreigingen wel verwacht'', vertelt hij. ''Onze mensen gaan in september naar Afghanistan. We hadden daarom al aan de minister gevraagd om in augustus een veiligheidsanalyse te maken en daarbij te vermelden welke bedreigingen er zijn en welke maatregelen daar tegenover staan.''

Naïef

Voorzitter Han Busker van politiebond NPB stelt dat het naïef zou zijn om te verwachten dat iedereen de Nederlandse missie met open armen zou ontvangen. Hij zegt nu slecht te kunnen beoordelen hoe serieus deze bedreiging is. ''Je moet uiteindelijk op basis van de juiste gegevens een afweging maken of je het wel of niet doet'', zegt hij doelend op de missie.

Iedereen kan volgens Busker waarnemen dat de veiligheid in Afghanistan de afgelopen tijd ''niet verbeterd of eigenlijk verslechterd is''. Busker: ''Daarom houden we de ontwikkelingen goed in de gaten.'' Ook de NPB-voorman wil de veiligheidsanalyse in augustus bekijken, voordat hij een definitief standpunt bepaalt.

Zowel Van de Kamp als Busker geeft aan dat de politiek uiteindelijk besluit over het lot van de politiemissie naar Afghanistan.