CAIRO - Ongeveer 200 jongeren zijn dinsdagavond laat op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro slaags geraakt met de politie.

Zij gooiden met stenen en brandbommen en werden op hun beurt bestookt met traangas. Een onbekend aantal mensen is gewond geraakt.

De betogers eisten een voortvarender aanpak door justitie van degenen die verantwoordelijk waren voor de dood van zeker 800 demonstranten tijdens massale straatprotesten eerder dit jaar.

Die betogingen leidden uiteindelijk tot de val van het autoritaire regime van president Hosni Mubarak.

Veroordeeld

Een aantal vertrouwelingen van Mubarak is inmiddels veroordeeld wegens corruptie. De oud-president zelf zit eveneens vast op verdenking van onder meer zelfverrijking.

Hij en zijn twee zoons worden er tevens van beschuldigd dat zij persoonlijk opdracht hebben gegeven voor het dodelijk politiegeweld tegen demonstranten in januari en februari.

Tantawi

Sinds het vertrek van Mubarak heeft een raad van hoge militairen onder leiding van veldmaarschalk Hussein Tantawi de touwtjes in handen in het Noord-Afrikaanse land.

De machthebbers hebben democratische hervormingen en vrije verkiezingen beloofd, maar de veranderingen gaan veel activisten niet snel genoeg.