DUBAI - De door Saudi-Arabië geleide troepenmacht in Bahrein neemt binnenkort nieuwe posities in en wordt misschien gedeeltelijk teruggetrokken, maar zal het land voorlopig niet verlaten.

Dat heeft Nabil al-Hammar, een adviseur van koning Hamad bin Isa Al Khalifa dinsdag laten weten.

De vijftienhonderd man sterke troepenmacht schoot eerder dit jaar het soennitische koningshuis te hulp om een opstand van sjiieten te bedwingen. Er vielen zeker 31 doden en honderden aanhangers van de oppositie zijn opgepakt of ontslagen.

Acht vooraanstaande activisten werden vorige week tot levenslange gevangenisstraffen veroordeeld. Zelfs artsen en verpleegkundigen die gewonden verzorgden worden vervolgd.

Dialoog

De soennitische machthebbers hebben voor zaterdag een dialoog met oppositiegroepen aangekondigd, maar de grootste oppositiegroep, de sjiitische Al Wefaq, neigt ertoe om weg te blijven. "Er is geen goede atmosfeer", zei Wefaq-leider Ali Salman.

"Zij hebben de datum uitgekozen, zij hebben de uitnodigingen verstuurd en zij hebben de agenda vastgesteld. Wij hebben het gevoel dat zelfs de uitkomst van deze dialoog al is bepaald. Dat is een veeg teken."

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Profiel Bahrein