ATHENE - Bij confrontaties tussen betogers en de politie in de Griekse hoofdstad Athene zijn dinsdag meer dan 20 personen aangehouden. Tientallen mensen raakten gewond.

Dat hebben Griekse veiligheidsfunctionarissen laten weten. De meeste gewonden zijn politiemensen. Tienduizenden mensen waren de straat opgegaan om tegen de voorgenomen bezuinigingen te protesten.

De demonstratie viel samen met het begin van Griekse stakingen tegen het plan van de regering fors in de uitgaven te gaan snijden. In Athene lag dinsdag het meeste openbaar vervoer stil, net als de meeste andere publieke diensten.

De schermutselingen braken uit aan de randen van de hoofddemonstratie op het Syntagmaplein bij het parlement. Andere demonstranten blokkeerden de belangrijke haven van Piraeus vlakbij Athene. Een vakbondslid dat meedeed aan de blokkade, zei dat ''de regering de oorlog heeft verklaard" en dat de demonstranten dit beantwoorden met oorlog.

Hulp EU

De Griekse premier George Papandreou riep het parlement maandag nog met klem op die bezuinigingen te steunen, zodat het land de broodnodige hulp van de EU en het IMF kan krijgen. Het parlement stemt naar verwachting woensdag over de voorstellen van Papandreou. Uit peilingen zou blijken dat 70 tot 80 procent van de Grieken tegen de bezuinigingen is.

Als de premier geen steun van het parlement krijgt, kan Griekenland de volgende tranche van 12 miljard euro aan leningen vergeten, waarna een faillissement binnen een paar weken onafwendbaar lijkt.

Stakingen Griekenland