NEW YORK - Duitsland neemt vrijdag het roulerend voorzitterschap van de VN-Veiligheidsraad over. Het land wil de nadruk gaan leggen op klimaatbescherming, stelde de Duitse ambassadeur bij de Verenigde Naties in New York.

''We kunnen er niet de ogen voor sluiten dat de klimaatverandering gevolgen heeft voor vrede en veiligheid: de oorspronkelijke opgaven voor de Veiligheidsraad'', zei ambassadeur Peter Wittig.

''We mogen niet pas aan de VN-Veiligheidsraad denken als de eerste doden op straat liggen.''

Duitsland wil vooral aandacht voor enkele eilanden in de Stille Oceaan, die door de stijgende zeespiegel dreigen onder te lopen. De ambassadeur zegt dat veel leden van de Veiligheidsraad echter erg terughoudend zijn om te helpen.

Kinderen

Duitsland, dat een maand voorzitter is, wil ook meer doen om kinderen te beschermen in conflictsituaties. Het land heeft een resolutie voorbereid om militaire aanvallen op scholen te helpen voorkomen. Critici vrezen dat de resolutie erg verzwakt zal worden.

Duitsland is een van de tijdelijke leden van de Veiligheidsraad: alleen in 2011 en 2012. Het land probeert zo'n goede indruk te maken dat het een vaste plaats kan krijgen aan de tafel van de Veiligheidsraad, het machtigste orgaan van de Verenigde Naties.