TOKIO - Circa 15 ton radioactief water is uit de kerncentrale Fukushima I in Japan gelekt. Dat heeft de Japanse atoomwaakhond dinsdag gemeld.

Het gaat om licht radioactief water uit een opslagtank.

Tepco, de exploitant van de centrale, heeft het lek dat dinsdag werd ontdekt inmiddels gerepareerd. Er is een onderzoek gaande naar de oorzaak van het lek.

Tepco heeft grote hoeveelheden water gebruikt om reactors te koelen, sinds de koelsystemen uitvielen na de aardbeving en tsunami van 11 maart. De centrale had nauwelijks ruimte meer over om het water op te slaan in tanks.

Vertraging

De groeiende hoeveelheid radioactief water bij de centrale dreigde daardoor in zee te stromen.

De pogingen om het koelwater te hergebruiken liepen al enkele malen vertraging op, door problemen met de apparatuur die radioactief materiaal uit het water moest filteren. De problemen met vier van de zes reactors zijn nog steeds niet opgelost. Het bedrijf heeft zichzelf een deadline tot januari 2012 gegeven.

Zware druk

Tepco ligt onder zware druk wegens de nucleaire ramp, die nog immer voortduurt. Boze aandeelhouders uitten dinsdag tijdens een aandeelhoudersvergadering zware kritiek op het bedrijf. Ze willen dat Tepco kernenergie voor gezien houdt.

De aandelen van het bedrijf zijn circa 85 procent in waarde gedaald sinds de ramp zich heeft ontvouwen. ''Dit zou genoeg reden zijn voor harakiri als we in een ander tijdperk zouden leven'', zei een aandeelhouder, die refereerde aan de manier waarop de Japanse samurai traditioneel zelfmoord pleegden door het opensnijden van de buik.

Het bedrijf wordt ervan beschuldigd zich niet aan veiligheidsvoorschriften te hebben gehouden.