WATERLOO - De Republikeinse presidentskandidate Michele Bachmann heeft zichzelf maandag per ongeluk vergeleken met een beruchte seriemoordenaar.

Dat meldden Amerikaanse media.

Bachmann komt uit het stadje Waterloo in de staat Iowa en wilde tijdens de start van haar campagne een vergelijking maken tussen haarzelf en de beroemde westernacteur John Wayne.

In een tv-interview met de zender Fox News zei Bachmann: ''Net als John Wayne, die ook uit Waterloo komt, heb ik een bepaalde overtuiging. Dat is Amerika omarmen. Dat is het opofferen van jezelf voor Amerika.''

Winterset

Helaas voor Bachman komt filmheld Wayne uit het stadje Winterset, zo'n 250 kilometer verderop. De beroemde John Wayne die wel in Waterloo woonde, heet voluit John Wayne Gacy en draagt de bijnaam 'Killer Clown', omdat hij tussen 1972 en 1978 in totaal 33 jongens en jonge mannen vermoordde. Hij is geëxecuteerd in 1994.

Bachmann sprak verder over falend leiderschap op zowel binnen- als buitenlands gebied. ''We kunnen ons niet nog eens vier jaar Barack Obama veroorloven.''

Staatsschuld

Zij wees op de groeiende staatsschuld van de VS, benzineprijzen die de pan uit rijzen, golven van executieverkopen en historisch hoge werkloosheidscijfers. Bachmann veegde ook de vloer aan met het plan van Obama om de zorgsector te hervormen. De Republikeinen zijn daar fel op tegen.

Een woordvoerder van Obama reageerde op de toespraak van Bachmann. Hij zei dat de 55-jarige presidentskandidate ''praat over het herwinnen van de Amerikaanse Droom, maar dat haar plannen het pad naar voorspoed voor de middenstand zouden afsnijden''.

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier